O B.K.S. Iyenger από την Πούνα (Pune) της ΝΔ Ινδίας υπήρξε μαθητής ενός εκ των σημαντικότερων δασκάλων του 19ου αιώνα, του Tirumalai Krishnamacharya. Ο ίδιος ξεκίνησε να διδάσκει γιόγκα το 1936 και συνεχίζει αδιάλειπτα έως σήμερα. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, μέσα από τη συνεχή δική του άσκηση και μελέτη, πέτυχε να ενοποιήσει τις διαφορετικές όψεις της γιόγκα – φιλοσοφία, επιστήμη, θεραπεία, τέχνη σε ένα ενιαίο σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο συνεισέφερε ανυπολόγιστα στη γνώση, κατανόηση και εξάπλωση της γιόγκα στο δυτικό κόσμο.
Τα δύο πρώτα βιβλία στα οποία κατέγραψε τις γνώσεις του – Light on Yoga και Light on Pranayama – αναγνωρίστηκαν αμέσως ως κλασικά και αποτελούν τα πλέον αξιόπιστα εγχειρίδια αναφοράς για χιλιάδες σπουδαστές της γιόγκα ανά τον κόσμο. Η μέθοδός του, στηριγμένη σε βαθία γνώση της ανατομίας του σώματος, χρησιμοποιεί τη μυοσκελετική ευθυγράμμιση σε συνδυασμό με τη λεπτολόγο γνώση του ακριβούς συσχετισμού των μυών μέσα στις άσανας ώστε να δεσμεύσει το νου στην παρατήρηση του παρόντος και προοδευτικά να επιτρέψει οι άσανας να βαθύνουν σε κινητικό διαλογισμό.
Απόδειξη της ευρηματικότητάς του όσον αφορά στην εκτέλεση των άσανας ήταν η επινόηση των props, που είναι απλά βοηθήματα (τουβλάκια, ζώνες, κουβέρτες, μαξιλάρια, κλπ), τα οποία αφενός δίνουν σε ένα ευρύτατο κοινό τη δυνατότητα να αντλήσει τα οφέλη της γιόγκα όταν το σώμα δεν επιτρέπει την τέλεια εκτέλεση των ασκήσεων, και αφετέρου διασφαλίζουν ότι οι άσανας δεν θα είναι επιβλαβείς. Υπ’ αυτήν την έννοια, το σύστημα αυτό απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Σήμερα η μέθοδός του B.K.S Iyengar διδάσκεται σε κάθε ήπειρο, σε περισσότερες από 60 χώρες, από τους πιο άρτια εκπαιδευμένους διπλωματούχους δασκάλους.

Η Γιόγκα είναι ένα μέσον προληπτικής ιατρικής. Εμφανίστηκε πριν από ιμβις χιλιάδες χρόνια και βρίσκεται ακόμα μαζί μας δείχνοντας το δρόμο για καλύτερη υγεία και περισσότερη ηρεμία του νου.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας εξασκούνται στη Γιόγκα για διαφορετικούς λόγους όπως:
Να διατηρήσουν καλή υγεία που προέρχεται από την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, του οξυγόνου και της νευρικής ενέργειας σαν αποτέλεσμα του ανοίγματος των σφιγμένων αρθρώσεων και της διάτασης και χαλάρωσης των σφιγμένων μυών. Μέσα από τις ασκήσεις της Γιόγκα όλα τα συστήματα, μυϊκό, κυκλοφοριακό, πεπτικό, αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό και νευρικό λειτουργούν καλύτερα.
Να ανακουφιστούν ή να προλάβουν την εκδήλωση των ασθενειών της εποχής μας όπως: πόνους στη μέση, πονοκεφάλους, εξάντληση, αϋπνίες, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, νευρικότητα, διαταραχές πέψης, έλκη, νεφρικές ανεπάρκειες, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, φλεβίτιδες, κατάθλιψη, διαταραχή έμηνου κύκλου, αναιμία, αρθρίτιδα, άσθμα, βρογχίτιδα, έλλειψη νοητικής διαύγειας, συναισθηματική αστάθεια, ορμονική ανεπάρκεια, αδενοπάθειες, υπογλυκεμία, ζάχαρο κλπ., κλπ.
Για ηρεμία του νου. Αν υπάρχει μυϊκή ένταση μπορεί να συνοδεύεται από νοητική και συναισθηματική ένταση.
Νοητική ανησυχία και αρνητικά συναισθήματα πρέπει να βρουν μια διέξοδο αν θέλουμε ηρεμία. Μέσα από τις ασκήσεις της Γιόγκα, και τις αναπνευστικές τεχνικές αυτή η ένταση είναι δυνατόν να ρυθμιστεί.
Μπορεί να φαίνεται απίστευτη όπως και τα αποτελέσματα της. Όμως πρέπει να κατανοηθεΐ ότι αυτή η τόσο αρχαία όσο και μοντέρνα τέχνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μέθοδο ολικής καλλιέργειας του σώματος, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αντικείμενο έρευνας και θεωρίας, είναι ένας τρόπος ζωής που ελευθερώνει το νου και το πνεύμα.
Είναι ένα μέσον αυτοανακάλυψης.
Τη Yoga θα πρέπει να την προσεγγίζουμε σαν μια εμπειρία, που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας.
Το αποτέλεσμα είναι μια ενεργητική αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης, καθώς αποδεσμεύονται Βαθιά στρώματα ενέργειας που Βρίσκονταν μπλοκαρισμένα εξαιτίας της περιορισμένης κινητικότητας. Ταυτόχρονα, η δημιουργία χώρου στο εσωτερικό του σώματος λύνει την ένταση σε ένα ολόκληρο πλέγμα νευρομυϊκών σχέσεων, και έτσι προσφέρει τη Βέλτιστη συνθήκη για τη διατήρηση ή αποκατάσταση της υγείας του ασκούμενου.
Τα οφέλη όμως δεν περιορίζονται στο φυσικό σώμα, μιας και οι άσανας αποτελούν ένα όχημα κινητικού διαλογισμού, που ασκεί την ικανότητα του μυαλού να εστιάζει παρατεταμένα, οριοθετημένα και απρόσκοπτα την προσοχή του τόσο στις επιμέρους δομές του σώματος όσο και στη συνολική του λειτουργία.
Ο B.K.S. Iyengar από την Πούνα (Pune) της ΝΔ Ινδίας υπήρξε μαθητής ενός εκ των σημαντικότερων δασκάλων του 1 9ου αιώνα, του Tirumalai Krishnamacharya. Ο ίδιος ξεκίνησε να διδάσκει γιόγκα το 1 936 και συνεχίζει αδιάλειπτα έως σήμερα. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, μέσα από τη συνεχή δική του άσκηση και μελέτη, πέτυχε να ενοποιήσει τις διαφορετικές όψεις της γιόγκα – φιλοσοφία, επιστήμη, θεραπεία, τέχνη – σε ένα ενιαίο σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο συνεισέφερε ανυπολόγιστα στη γνώση, κατανόηση και εξάπλωση της γιόγκα στο δυτικό κόσμο.
Τα δύο πρώτα Βιβλία στα οποία κατέγραψε τις γνώσεις του – Light on Yoga και Light on Pranayama – αναγνωρίστηκαν αμέσως ως κλασικά και αποτελούν τα πλέον αξιόπιστα εγχειρίδια αναφοράς για χιλιάδες σπουδαστές της γιόγκα ανά τον κόσμο. — μέθοδός του, στηριγμένη σε Βαθιά γνώση της ανατομίας του σώματος, χρησιμοποιεί τη μυοσκελετική ευθυγράμμιση σε συνδυασμό με τη λεπτολόγο γνώση του ακριβούς συσχετισμού των μυών μέσα στις άσανας, ώστε να δεσμεύσει το νου στην παρατήρηση του παρόντος και προοδευτικά να επιτρέψει οι άσανας να βαθύνουν σε κινητικό διαλογισμό.
Απόδειξη της ευρηματικότητάς του όσον αφορά στην εκτέλεση των άσανας ήταν η επινόηση των props, που είναι απλά βοηθήματα (τουβλάκια, ζώνες, κουβέρτες, μαξιλάρια, κλπ), τα οποία αφενός δίνουν σε ένα ευρύτατο κοινό τη δυνατότητα να αντλήσει τα οφέλη της γιόγκα όταν το σώμα δεν επιτρέπει την τέλεια εκτέλεση των ασκήσεων, και αφετέρου διασφαλίζουν ότι οι άσανας δεν θα είναι επιβλαβείς. Υπ’αυτήν την έννοια, το σύστημα αυτό απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Σήμερα η μέθοδός του B.K.S, Iyengar διδάσκεται σε κάθε ήπειρο, σε περισσότερες από 60 χώρες, από τους πιο άρτια εκπαιδευμένους διπλωματούχους δασκάλους.

Η γιόγκα κατάγεται από την Ινδία. Η χρονολογία γέννησής της χάνετε στα βάθη του χρόνου. Αρχαιολογικές μελέτες μαρτυρούν 4-000 xρόνια. αποδεδειγμένης ιστορικής ύπαρξής της.
Με τον όρο γιόγκα περιγράφεται τόσο μια μέθοδος όσο καί μια διαδικασία έρευνας, που επιχειρεί να εξιχνιάσει τη φύση της πραγματικότητα; και τη ς ανθρώπινης ύπαρξης. Αποτελεί ένα φιλοσοφικό και ταυτόχρονα εμπειρικό σύστημα αυτογνωσίας, οι δύο κύριες αρχές του οποίου είναι:
- Γνώρισε τον εαυτό σου
- Να είσαι παρών στο παρόν σου
Μια από τις κύριες σημασίες της λέξης γιόγκα είναι σύνδεση.
Η δε άσκησή της δείχνει στον ασκούμενο τον τρόπο να συνδέσει. τη συνειδητή του επίγνώση με την παροντική του εμπειρία.
Υπάρχουν πολλά είδη γιόγκα,
ένα εκ των οποίων είναι η Hatha yoga.
Αυτή χρησιμοποιεί την άσκηση του σώματος, τοποθετώντας το σε θέσεις τέτοιες που δημιουργούν νέες και διαφορετικές σχέσεις μεταξύ των μερών του.
Οι διαφορετικές αυτές θέσεις ονομάζονται
άσανας (asanas). Οι άσανας απαιτούν μια
διαδικασία μεγάλης προσοχής και αυτοσυγκέντρωσης,
μέσω της οποίας επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ κίνησης και αντίστασης
Ο παραδοσιακός ορισμός της άσανα είναι «θέση σταθερή και ευχάριστη – που σε συνδυασμό με τον έλεγχο της αναπνοής και της κατανομής : ζωτικής ενέργειας (pranayama) στο σώμα, επιφέρει σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Με τη σωστή εκτέλεση των άσανας. το σώμα δουλεύει συμμετρικά και έτσι αποκαθίσταται η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, ενώ παράλληλα δημιουργείται χώρος στις αρθρώσεις, καθώς και μεταξύ των οργάνων.